Croissant
HOZZÁVALÓK három tucathoz:
2 tojás
20 dkg olvasztott vaj
1,5 bögre tej
0,5 bögre víz
2 zacskó élesztő
5-5,5 bögre liszt (fehérliszt, vagy 1/4 arányban zabliszttel keverhető)
3 ek. cukor
2 tk. só
ELKÉSZÍTÉS:
A tejet, a vizet és a cukrot két perc alatt megmelegítem a mikróba, ügyelve arra, hogy ne legyen túl forró, mert akkor elég az élesztő. A langyos folyadékba feloldom az élesztőt és tíz percig hagyom habosodni.
Ezelatt a többi hozzávalót a felsorolás alapján összekeverem és a mikor már két ujj magas az élesztő habja, azt is lassan beleforgatom. Dagasztókarral homogén masszává keverem és 50 perc alatt meleg helyen tartva, letakarva a duplájára kelesztem.
A masszát három részre osztva egyesével vékonyra nyújtom (lehetőleg kerek vagy ovális formára) és egy éles késsel vékony háromszögeket vágok ki belőlük. Ezt követően tetszőleges töltelékkel töltöm, és a széles felétől kiindulva felcsavarom, majd kipapírozott tepsire teszem. Ügyeljünk arra, hogy sütéskor a croissantok megdagadnak, így megfelelő helyet kell köztük hagynunk.
A feltekert tésztákat felvert tojással kenegetem meg, majd 160 fokon 10-14 perc alatt aranybarnára sütöm.