Mazsolás kalács
	 
	Hozzávalók egy kalácshoz:
 
	
		- fél csomag élesztőpor
 
		- fél bögre meleg víz
 
		- 1/4 bögre kristálycukor
 
		- 2-3 bögre zabliszt vagy fehérliszt
 
		- 2 tojás
 
		- 3 ek. bögre olaj
 
		- 1 tk só
 
		-  
 
		- Töltelékhez:
 
		- 1 ek. fahéj
 
		- 1/4 bögre kristálycukor
 
		- tetszőleges bögre mazsola
 
		- 2 ek. olvasztott vaj
 
	
	
		 
 
	Elkészítés:
	 
	A cukrot, élesztőt és vizet alaposan elkeverjük, majd fokozatosan az olajat, sót és a tojásokat is hozzáforgatjuk, hogy homogén masszát kapjunk. Tíz percig pihentetjük a folyékony állagú tésztát, majd bögrénként hozzáadjuk a lisztet is, és dagasztókarral 5-10 percig megdolgozzuk. 
	 
	Olajjal átkenve tegyük egy alaposan zárható műanyag edénybe, és tegyük meleg helyre. 1 óra alatt a tészta megkel, és készen áll a töltéshez és fonáshoz. 
	 
	Miután a tészta megkelt , alaposan gyúrjuk át. A masszát válasszuk három külön részre, majd hosszúkás formában kézzel nyújtsuk ki. Mikor ez kész, a töltelékek három hozzávalóját (a mazsola majd csak a végén lesz) keverjük össze és kenjük be vele a tésztákat. 
	 
	Végül pedig szórjuk meg mazsolával, és a három hosszúkás tészta egy-egy csücskét összefogva fonjuk össze a csíkokat. Mikor a fonat kész, a fonás két végét csípjük össze és alkossunk belőle karikát.
	 
	Kivajazott, magas falú edénybe fektetjük, és fél órát hagyjuk pihenni, hogy a tészta kelhessen még egy picit. Mikor az idő lejár, cukros olvasztott vajjal kenjük meg a tésztánk tetejét, és előmelegített sütőben 160 fokon 40 percig sütjük.
	 
	Mikor a kalács már aranybarna és a tűpróbán is átmegy, kivesszük a sütőből, és újabb fél óra pihenő után kivesszük a sütőformából.
	 
	Jó étvágyat!